WordPress & Joomla backuppen

WordPress & Joomla backuppen

Zowel bij Joomla als bij WordPress is het maken van een goede backup onontbeerlijk. Wanneer uw site gehackt wordt of u maakt zelf een ‘foutje’ dan is het wel zo prettig als dat relatief simpel weer te verhelpen is.
Bij Joomla is de Akeeba Backup component samen met het programma Kickstart een handige combinatie. Je maakt er een totaal backup mee, verplaatst de backup naar een andere locatie en je plaatst de backup in geval van nood weer terug.
Bij WordPress is de plugin ‘Duplicator’ een veel gebruikte, maar er zijn er natuurlijk meer, Updraftplus bijvoorbeeld.

Akeeba Backup en Duplicator bieden het maken van een totaalbackup aan. Dit is handig voor relatief kleine websites waarin niet veel mutaties worden doorgevoerd. Hebt u een wat uitgebreidere site, kies dan voor de component/plugin die u de keuze biedt welke onderdelen moeten worden gebackuped. U creëert daarmee de mogelijkheid ook per onderdeel terug te zetten als dat nodig is.
Het belangrijkste is dat er direct na het online gaan van de site en iedere keer voordat er updates worden geïnstalleerd, een backup wordt gemaakt. Mocht een update niet goed werken, dan kunt u eenvoudig terugvallen op de backup die net daarvoor gemaakt is. Gaat het updaten goed, maak dan nogmaals een backup zodat u zeker weet dat u een goed werkende en uptodate website hebt. Verzuimt u updates door te voeren, dan wordt de website kwetsbaar omdat mogelijke veiligheidslekken dan niet worden gedicht met alle risico’s van dien. En bedenk: een niet geteste backup heeft net zo weinig waarde als geen backup.

//]]>